1) Fluit

Inv.nr: 11-5. Lengte: 24 cm. Datering 1400-1450. Vindplaats Markt 7 Goedereede

Wat is de meest aansprekende vondst in 40 jaar archeologisch onderzoek door De Motte? Er zijn veel hoogtepunten aan te wijzen in het vondstmateriaal met name uit Sommelsdijk en Ooltgensplaat (Berwoutsmoer). Eén vondst steekt met kop en schouder boven de andere uit: de houten eenhandsfluit gevonden in een afvalput in Goedereede.

Het is in de eerste plaats een zeer zeldzame vondst. Bijzonder is in de tweede plaats dat de fluit op een spleetje in het mondstuk helemaal gaaf is. Daar de fluit (pipe) met één hand werd bespeeld- waarbij de pink het instrument ondersteunde- en de met de andere hand de trom (tabor) werd geroerd, noemt men een dergelijke fluit ook wel ‘taborpipe‘. Het is een kernspleetfluit die uit een stuk is gedraaid en doorboord. In het mondstuk- waarin het blok nog aanwezig was en bij de restauratie verloren is gegaan- is een doorboring aangebracht voor het halskoordje.

Het uiteinde, de beker, is trechtervormig en versierd met inkervingen in de vorm van ringen. In de bovenzijde zijn twee vingergaatjes aanwezig, terwijl aan de onderzijde één duimgaatje te zien is.De grondtoonschaal heeft vier bij elkaar liggende tonen. Door overblazen kon deze worden uitgebreid. Dergelijke fluiten werden gebruikt bij feestelijkheden, danspartijen en andere soorten van vermaak, zowel in hoge als lage kringen. De Goereese eenhandsfluit is een product van een akoestisch en technisch bekwaam instrumentenmaker.


Opgravingen De Motte weergeven op een grotere kaart