Agenda

zo ma di wo do vr za
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Twitter

Ledenvergadering donderdag 2 april 2020 afgelast

Vanwege het coronavirus en de landelijke maatregelen die hiertegen worden getroffen, heeft het dagelijks bestuur van De Motte besloten om de ledenvergadering niet door te laten gaan.

Geslaagde boekpresentatie Boeren in Berwoutsmoer

Afgelopen vrijdag 4 oktober vond de boekpresentatie van ons jubileumboek Boeren in Berwoutsmoer plaats in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk. Zeker 60 mensen kwamen af op deze middag, waarin auteur Rias Olivier een tipje van de sluier oplichtte over de inhoud van het boek.

Kopen jubileumboek Boeren in Berwoutsmoer

Het is zo ver: een boek over de Boeren in Berwoutsmoer tussen 1200-1400 en opgegraven onder Ooltgensplaat. Het boek is tot stand gekomen met financiële hulp van de provincie Zuid-Holland en verschijnt ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van De Motte.

Aftreden Rias Olivier als bestuurslid

Tijdens onze jaarlijkse ledenvergadering op 11 april jongstleden trad mede-oprichter en groot inspirator Rias Olivier na 50 jaar af als bestuurslid.

Gelukkig 2019!

Alweer een jaar ten einde. Op de valreep van 2018 viel nummer 54 van De Ouwe Waerelt bij u op de mat, met als thema 'Verkeer en vervoer'. Nu is 2019 aangebroken, en dat is voor De Motte niet zomaar een jaar.

De Maand van de Geschiedenis 2018: Opstand

Het is bijna weer zover: de Maand van de Geschiedenis. Ook dit jaar staan er de gehele maand oktober mooie activiteiten op het programma. Het thema in 2018 is 'Opstand'. Op Goeree-Overflakkee is er als ondertitel gekozen voor 'Goeree-Overflakkee tijdens WO I'.

Ledenonderzoek De Motte 2018

Het bestuur van De Motte wil graag meer inzicht krijgen in de behoeften van onze leden. Daarom nodigen wij u van harte uit voor dit ledenonderzoek, bestaande uit 10 vragen. Helpt u ons met uw mening?

Winterprogramma 2018

Er is weer een nieuw jaar aangebroken! De Motte wenst u een schitterend en leerzaam 2018 toe. We hebben ook dit jaar weer boeiende dingen voor u op het programma, beginnend met ons winterprogramma.

Archeologen in de dop

In het kader van de maand van de Geschiedenis en de Nationale Archeologiedagen organiseerden de Motte, het Streekmuseum, Streekarchief en de bibliotheek in oktober een drietal workshops voor kinderen.

Geweldige Avond van de Geschiedenis met Annegreet van Bergen

Toen was geluk heel gewoon – een ieder denkt bij het horen van deze woorden terug aan vervlogen tijden. Maar was het vroeger nou echt zoveel beter? Annegreet van Bergen, econoom en journalist, nam ons tijdens de Avond van de Geschiedenis op woensdag 25 oktober mee door haar boek Gouden jaren, en hiermee terug in de tijd.

Maand van de Geschiedenis 2017

Het lijkt nog ver weg, maar voor u het weet zijn we er al weer: oktober 2017. Dit is voor geschiedenisliefhebbers een bijzondere maand, omdat het de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis is. Dit jaar is het thema Geluk.

De geschiedenis van het bier

Op 21 februari j.l. had De Motte Jan Willem Kramer te gast voor een lezing over een van de populairste dranken ooit: bier. Jan Willem is brouwer bij de Flakkeese bierbrouwerij Solaes, waar voor het eerst sinds de Middeleeuwen weer een echt Flakkees bier gebrouwen wordt.

Kom naar de thema-avond over de watersnood!

Op 15 februari organiseert De Motte samen met de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Streekarchief Goeree-Overflakkee en Streekmuseum Goeree-Overflakkee een avondvullend programma over de Watersnoodramp van 1953. Hoofdgast is auteur Rik Launspach, schrijver van het boek 1953 en de daarop gebaseerde film "De Storm".

Grenzen en water centraal tijdens de Maand van de Geschiedenis

Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseren De Motte, het Streekmuseum, de bibliotheek en het Streekarchief ook dit jaar weer de Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee. De hele maand oktober staat het eiland in het teken van de geschiedenis.

Ledenvergadering maand verschoven!

De ledenvergadering die altijd in het voorjaar wordt gehouden en dit jaar gepland stond op 19 april zal door omstandigheden een maand worden verschoven. De vergadering zal plaatsvinden op donderdag 19 mei 2016 om 19:30u in het Oude Raadhuis van Middelharnis

Bekende eilanders in het Streekmuseum

Zaterdag 3 oktober opent in het Streekmuseum in Sommelsdijk een speciale expositie ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis getiteld 'Eiland van dromen'. Bekende Nederlanders die geboren (en al dan niet getogen) zijn op Goeree-Overflakkee staan op deze expositie centraal. Eilanders die hun vleugels uitsloegen en hun dromen in daden hebben omgezet.

Forensisch onderzoekster te gast op onze jaarvergadering

Op donderdag 30 april 2015 houdt historische vereniging De Motte haar jaarlijkse ledenvergadering. Aansluitend spreekt archeologe en fysisch antropologe Liesbeth Smits over het thema ‘conflict en oorlog’. Aan de hand van menselijk skeletonderzoek wordt door Smits een aantal ‘cold cases’ belicht.

Eilandgeschiedenis centraal op Historische Dag

Ook dit jaar organiseert Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte weer een Historische Dag in het Oude Raadhuis van Middelharnis. Op zaterdag 21 maart zal het historische pand aan de Voorstraat opengesteld zijn voor jong en oud. Op het programma staan onder andere lezingen, rondleidingen, een expositie en een archeologische helpdesk.

Jan Both en Arjen Diepenhorst geven lezing over Eerste Wereldoorlog

Op dinsdag 24 februari is er in het Oude Raadhuis in Middelharnis weer een lezing van De Motte. Deze keer zullen streekarchivaris Jan Both en geschiedenisleraar Arjen Diepenhorst vertellen hoe het Goeree-Overflakkee verging tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Motte start met nieuwe reeks lezingen

Op donderdag 22 januari 2015 start Historische Vereniging De Motte weer met een nieuwe reeks lezingen. Te gast op deze eerste avond zijn René Rentick en Martijn Manders, bekend van het televisieprogramma De Wereld Draait Door, om een lezing te verzorgen over de zoektocht naar De Hoorn.

Inschrijven cursussen 2015 nu mogelijk!

Ieder winterseizoen geeft De Motte verschillende cursussen waarin mensen kunnen kennismaken met de historie van Goeree-Overflakkee. Ook deze winter kunt u weer twee cursussen volgen, beide cursussen starten in januari 2015. Archivaris Jan Both zal een cursus Oud Schrift verzorgen, waarin cursisten leren om onderzoek te doen naar oud archiefmateriaal. Historici Arjen Diepenhorst en Pieter Prins geven een cursus over de streekgeschiedenis van het eiland.

Avond van de Geschiedenis geslaagd en indrukwekkend

Op woensdag 15 oktober werd in het Streekarchief de Avond van de Geschiedenis georganiseerd. Arjen Diepenhorst hield een lezing over de Eerste Wereldoorlog, die dit jaar honderd jaar geleden begon. Zijn lezing werd op indrukwekkende wijze opgeluisterd met livemuziek van de Gebroeders Bin.

Geslaagde presentatie op Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag mocht de door De Motte ingerichte expositie in de schuren van Het Hof in Dirksland zich verheugen op grote belangstelling. Ruim 150 bezoekers bekeken in het wagenhuis en de schuur van deze zeldzame dorpsboerderij met ambachtsherenhuis, een presentatie over de geschiedenis van het Het Hof en een kleine expositie van bodemvondsten uit de oude dorpskern van Dirksland.

De Ouwe Waerelt in nieuw jasje verschenen

Deze week verscheen de nieuwe editie van het historische tijdschrift De Ouwe Waerelt. Op zaterdag 22 maart werd het geheel vernieuwde blad al gepresenteerd en overhandigd aan burgemeester Grootenboer. Al sinds 2001 publiceert historische vereniging De Motte drie keer per jaar een blad vol met artikelen over de geschiedenis van Goeree-Overflakkee.

Veel belangstelling voor Historische Dag

Op zaterdag 22 maart 2014, de dag waarop De Motte 45 jaar bestond, hielden wij een goed bezochte Historische Dag in het Oude Raadhuis van Middelharnis. We kijken als bestuur terug op een geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is.

De Motte start met nieuw cursusaanbod

In januari 2014 start historische vereniging De Motte met twee nieuwe cursussen. Jan Both geeft weer een cursus Oud Schrift en Pieter Prins start met een geheel nieuwe cursus over de streekgeschiedenis van Goeree-Overflakkee.

Jan van Os; wereldberoemd, maar regionaal onbekend

Op dinsdagavond 26 februari 2013 hielden Martina en Cathy Westdorp in het Oude Raadhuis van Middelharnis een boeiende lezing over het leven en werk van de kunstschilder Jan van Os. Jan van Os werd in 1744 in Middelharnis geboren, maar is in zijn land van herkomst nauwelijks bekend.

Lezing Joost Adriaanse over stadsgeschiedenis Goes

Dinsdagavond 22 januari jl. hield Joost Adriaanse een lezing over de geschiedenis van Goes. Aan de hand van verschillende invalshoeken werd ingegaan op het ontstaan en de ontwikkeling van de Zuid-Bevelandse stad. De heer Adriaanse heeft veel archiefonderzoek gedaan naar onder andere Arnemuiden en Goes.

Verslag van de excursie naar Goes op zaterdag 6 oktober jl.

Op een regenachtige zaterdagmorgen verzamelden de leden van de historische vereniging De Motte zich in restaurant 'De Landbouw' in Goes. Aldaar bleek dat de regen zelfs letterlijk door het plafond naar binnen kwam. Het leek er even op dat het een natte excursie ging worden.

Benefietavond dialectverhalen een groot succes

De benefietavond door de cursisten van de cursus verhalen vertellen, die Pau Heerschap voor Historische Vereniging ‘De Motte’ tweemaal verzorgde, is op vrijdag 11 mei j.l. een groot succes geworden. Zo’n honderd mensen hadden gehoor gegeven aan de oproep om de avond in de ‘Dorpstienden’ bij te wonen.

Werkgroep Archeologie De Motte bezoekt Museum Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft een prachtige afdeling oud aardewerk die erg geschikt is voor studiedoeleinden. Ter afsluiting van de vervolgcursus aardewerkdeterminatie van De Motte brachten de cursisten van Rias Olivier een studiebezoek aan Museum Boijmans.

Hans Klepper en Hans ten Hagen benoemd tot erelid

Donderdag 12 april jongstleden heeft Hans Klepper tijdens de ledenvergadering afscheid genomen als secretaris van De Motte. Voorzitter Pau Heerschap sprak grote waardering uit voor de betrokkenheid van Hans bij De Motte in de afgelopen veertig jaar. Als blijk van deze waardering ontving Hans het erelidmaatschap van de historische vereniging en een beeldje dat een spade en een opgegraven pot voorstelt, uitgevoerd in brons.

Feestelijke opening vernieuwde tentoonstelling Romeins Goedereede

Trots sprak de voorzitter van het Streekmuseum, Rinus van Dam, de aanwezigen toe over het nieuwe uiterlijk van de tentoonstelling. De vondsten staan al sinds 1960 in deze vitrine. Met het nieuwe uiterlijk zijn ze voor het eerst thematisch gerangschikt, is er een lopend verhaal toegevoegd en is een grote schildering van de Goedereese kade uit de Romeinse tijd door Mikko Kriek te zien.

Deelnemers van de cursus 'Taal en Dialect' droegen hun verhalen voor

Wederom organiseerde ‘De Motte’ in het afgelopen winterseizoen een cursus Taal en Dialect. Evenals vorig jaar waren er negen deelnemers, die op vijf cursusavonden niet alleen theoretische kennis opdeden over de dialecten, maar ook zelf aan de hand van opdrachten aan het verhalen schrijven zijn gegaan. De resultaten mochten er weer zijn!

Themanummer Ouwe Waerelt 700 jaar Goedereede

In 2012 is het 700 jaar geleden dat Gerard van Voorne aan Goedereede stadsrechten verleende. Dit jubileum zal in Goedereede met verschillende festiviteiten gevierd gaan worden. Op 30 maart jongstleden werd in de Toren van Goedereede het startschot gegeven met de presentatie van het themanummer van De Ouwe Waerelt over Goedereede.