Twitter

Expositie 'Grensverleggend verleden'

Beleef het grensverleggende verleden van Goeree-Overflakkee. Slikken werden omgevormd tot polders, modder werd landbouwgrond. De polders groeiden en vormden twee eilanden die weer samensmolten tot één eiland. Het isolement van het eiland werd uiteindelijk overwonnen. Eerst door veerdiensten, vanaf 1964 door bruggen en dammen.

Wanneer ontstond het eiland Goeree-Overflakkee eigenlijk? Wie maakte het eiland? Hoe overwon men de grens tussen water en land? Deze expositie zet die grens centraal die Goeree-Overflakkee en haar verleden ingrijpend heeft beïnvloed. De grens tussen water en land. De Romeinen langs de kust trokken weg toen het water steeg. De middeleeuwse landheren lieten gorzen bedijken om er boeren voor hen te kunnen laten werken.

Later groeiden de polders aaneen en vormden de twee eilanden Goeree en Overflakkee. De Statendam van 1751 verbond beide eilanden. Meerdere keren werd de grens tussen water en land overschreden. Negatief, in de vorm van watersnoden. In 1530, 1906 en vooral ook 1953. Maar ook positief. Met scheepvaart, veerdiensten en vanaf 1964 door dammen en bruggen. En dat bracht andere grenzen aan het licht, zoals die tussen eilander en overkanter.

Beleef tijdens de Maand van de Geschiedenis de historie van een eiland
dat voortdurend leeft op de grens van water en land!

Praktische informatie

Het Streekmuseum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 14:00u-17:00u. Op woensdag is het museum ook 's ochtends open van 10:00u-12:00u. Volwassenen betalen EUR 5,- en kinderen EUR 2,50 entree. U kunt in het museum met PIN betalen.

U vindt het Streekmuseum in de Kerkstraat in Sommelsdijk. Kijk op de website van het museum voor actuele openingstijden, speciale acties en toegangsprijzen.

Telefonisch is het museum bereikbaar via 0187 - 48 37 78, per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..