De grenzen van Dirksland

J. Hoving

De recente eenwording van Goeree-Overflakkee maakte met een klap een einde aan de grenzen van alle (vroegere) gemeenten op het eiland. Wel is overal nog de aanwijzing van de bebouwde kom, door middel van de blauwe borden, maar dit is vooral een verkeerstechnische zaak. Dirksland is ontstaan als een polder in open water.

Lees meer...

Dirk uit Dirksland

J.C. Both

Het Streekarchief Goeree-Overflakkee bezit een stripboek met als titel ‘Dirk uit Dirksland’. Het boekje heeft echter niets met Dirksland te maken. De titel is een alliteratie, zoals we ook bij veel titels van de Suske en Wiske-reeks zien, bijvoorbeeld de Flierende Fluiter, de Halve Havelaar en de KrakendeKkarkas. Waar gaat de strip ‘Dirk uit Dirksland’ dan wel over en wie heeft die gemaakt?

Lees meer...

Dirksland, de oudste polder van Flakkee

R.J. Mulder en J.M. Westdorp

De oudste polder van Flakkee is jarig. Rondom de polder Dirksland, in 1415 ter bedijking uitgegeven, werd 600 jaar geleden de ringdijk gerealiseerd. In dit artikel vragen we ons af onder welke sociaaleconomische omstandigheden dit gebeurde en hoe zo’n inpoldering in zijn werk ging.

Lees meer...

Dirksland in 1839

E. Lassing-van Gameren

Het Dirksland van nu ziet er goed uit: voor de meeste van de 5000 inwoners geldt dat ze de beschikking hebben over een goede woning, dat ze kunnen lopen en rijden over netjes onderhouden straten met goede verlichting en dat er winkels zijn voor de eerste levensbehoeften.

Lees meer...

Fragmenten uit de geschiedenis van de dorpskerk

Cathy en Martina Westdorp en Jan Markestein

Over de vroegste geschiedenis van de kerk aan de Ring is weinig bekend. De bouw van een kerk was voorwaarde voor de inpoldering van het oude land van Dirksland tot een korenland. Op 13 november 1415 werd door hertog Jan van Beieren toestemming voor de inpoldering van Dirksland gegeven.

Lees meer...